Dlaczego warto jeść tuńczyka?

Dlaczego warto jeść tuńczyka?

Tuńczyk jest źródłem wielu cenny wartości odżywczych. Ponadto jest idealny dla osób, które chcą trzymać dietę. Jego kaloryczność jest niższa w stosunku do innych ryb. Tuńczyk jest smaczną rybą, uwielbianą przez wiele osób, dlatego możesz z niego przygotować wiele pysznych dań.

Tuńczyk a jego wpływ na zdrowie

Ryby i owoce morze warto jeść, ze względu na ich bogate źródło cennych składników odżywczych. Tuńczyk, podobnie jak inne ryby jest źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy B12. Zarówno nienasycone kwasy tłuszczowe, jak i białko wspomagają układ krążenia i mięśnie. Wiele korzyści daje również witamina B12, która dobrze wpływa na układ nerwowy, wzmacnia kości i wzrok. Nie ulega wątpliwości, że tuńczyk, będąc drapieżnikiem, znajduje się na końcu łańcucha pokarmowego.  Dodatkowo zbiorniki wodne są mocno zanieczyszczone. Często w nich możemy znaleźć duże ilości szkodliwej rtęci i ołowiu, którymi karmią się ryby. Ze względu na fakt, że tuńczyk żywi się tym, co znajduje się w morzu, ma tendencje do gromadzenia dużych ilości szkodliwych substancji. Jednak badania przeprowadzone przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie dowiodły, że ilość rtęci i ołowiu, znajdujących się w tuńczyku nie przekracza norm dopuszczalnych przez Unię Europejską.

Jak przygotować sycący stek  z tuńczyka?

Z tuńczyka możemy przygotować wiele pysznych dań, począwszy od przeróżnych sałatek, makaronów, poprzez pastę i sushi, kończąc na sycącym steku. W krajach takich jak Hiszpania, Włochy czy Francja możesz mieć okazję, zjeść pyszne przystawki  z tuńczyka w postaci carpaccio lub tatara. My jednak polecamy stek z tuńczyka. Poniżej przedstawiamy sposób jak go przyrządzić. Składniki: -  200 gram mięsa z tuńczyka o grubości ok. 2-3 cm - sól - pieprz - oliwa z oliwek - według uznania: kolendra, koper włoski, sok z cytryny Patelnia, na której będziesz grillować swojego tuńczyka, powinna być bardzo dobrze rozgrzana. Do tego celu warto użyć patelni grillowej. Jeśli zdecydowałeś się na doprawienie swojego tuńczyka solą, pieprzem, kolendrom i koprem włoskim wymieszaj razem wszystkie przyprawy i oprósz nimi stek z tuńczyka, jeszcze przed wrzuceniem go na gorącą patelnię. Jeśli jednak chcesz, doprawić go tylko solą i pieprzem, warto to zrobić pod koniec grillowania. Następnie na mocno rozgrzaną patelnie, należy położyć kawałek tuńczyka, dobrze wysmarowanego tłuszczem, najlepiej oliwą z oliwek. Tuńczyka grillujemy przez ok. 1,5 do 2 minuty na jednej stronie. Czas ten w połączeniu z dobrze nagrzaną patelnią jest wystarczający, aby białko w tuńczyku się odpowiednio ścięło. Twój tuńczyk będzie ładnie przypieczony od zewnątrz, natomiast w środku będzie lekko surowy. Jeśli chcesz, żeby Twój stek był soczysty, warto go po zdjęciu z patelni, ponownie nasmarować oliwą z oliwek. Na koniec idealnie przyrządzony stek, można polać sokiem z cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.