Korzeń kudzu – właściwości i zastosowanie

Korzeń kudzu – właściwości i zastosowanie

Korzeń Kudzu jest jednym z najczęściej stosowanych roślin w tradycyjnej medycynie chińskiej. Chińczycy od wieków używają go w zarówno dla celów leczniczych, jak i smakowych. Korzeń jest częścią winorośli kudzu, został zauważony jako zdrowy suplement, ponieważ zawiera kwercetynę, genisteinę i związki izoflawonowe, które są silnymi przeciwutleniaczami. Substancje te mogą pomóc w walce z chorobami wywołanymi przez stan zapalny, leczeniu alkoholizmu, obniżeniu ciśnienia krwi, zwalczaniu grypy, łagodzeniu objawów menopauzy i innych.

Czym jest, kudzu?

Kudzu, znany także jako opornik łatkowaty pochodzi z Azji, występuje głównie na terenie z Chin, Japonii i Korei. Od wieków jest stosowany w medycynie wschodniej. Jest spokrewniony z gatunkami z rodzaju Pueraria. Roślina jest częstym dodatkiem w różnym kuchniach regionalnych z tamtego zakątku świata. Kudzu często jest spożywana na surowo, smażona na głębokim tłuszczu i pieczona.

Zastosowanie kudzu

1. Pomaga przy schorzeniach systemu metabolicznego

Jeśli masz do czynienia zaburzeniami metabolicznymi (które obejmują szereg problemów zdrowotnych, takich jak wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu i insulinooporność), kudzu może być odpowiednim środkiem zaradczym. Wyciąg z korzenia kudzu zawiera izoflawony, które obniżją poziom cholesterolu, ciśnienia krwi, cukru we krwi i insuliny.

2. Może złagodzić objawy menopauzy

Kiedy kudzu jest przyjmowane doustnie, może poprawić wyniki w zakresie objawów naczyniowo-ruchowych u kobiet, które mierzą się z menopauzą. Wspomniane wyżej izoflawony pomagają regulować działanie hormonów, a tym samym zwalczać objawy towarzyszące temu syndromowi.

3. Może regulować poziom glukozy

Korzeń Kudzu okazał się również pomocny w regulacji poziomu glukozy. Podobnie jak inne rośliny z rodziny Pueraria, kudzo zawiera substancje zwaną peuraryna, która wspomaga rozprzestrzenianie się krwi z komórek tłuszczowych i naczyń krwionośnych i do innych obszarów ciała, gdzie jest to potrzebne, takich jak mięśnie.

4. Pomaga w leczeniu alkoholizmu

Jednym z najpowszechniej znanych zastosowań kudzu jest leczenie choroby alkoholowej (do tego było ono pierwotnie używane w starożytnych Chinach). Chociaż roślina nie pomaga w ograniczeniu łaknienia na alkohol, ani w utrzymaniu trzeźwości, to osoby chore przyjmujące wyciąg z korzenia kudzu szybciej się upijają co skutkuje zmniejszoną tolerancje na alkohol i w konsekwencji jego mniejsze spożycie. Opinie o korzeniu kudzu jako o środku do walki z alkoholizmem są bardzo zadowalające.

5. Zmniejsza stan zapalny

Zapalenie nie jest czymś, co należy lekceważyć, ponieważ może przyczynić się do poważniejszych problemów, takich jak choroby układu krążenia, cukrzyca, a nawet rak. Zazwyczaj leczy się je za pomocą leków dostępnych bez recepty, ale kudzu może być bardziej naturalną opcją. Substancje zawarte w roślinie są skutecznym środkiem do złagodzenia przyczyn i objawów stanów zapalnych. Sprawdź przykładowe suplementy na https://pafoscan.pl/suplementy-diety/1208-kudzu-root-90-kaps.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.