Ksylitol – skąd się wziął jego fenomen?

Ksylitol – skąd się wziął jego fenomen?

Kyslitol to obecnie jedna z najpopularniejszych substancji słodzących. Coraz więcej osób decyduje się na jego zakup w celu wyeliminowania ze swojej diety białego cukru. Sprawdźmy czym dokładnie jest ksylitol i co stoi za jego popularnością. Z tego artykułu dowiesz się:
  • czym dokładnie jest ksylitol
  • jakie posiada właściwości
  • jak używać ksylitolu w kuchni
  • a także poznasz przepis na ciasto z użyciem ksylitolu

Ksylitol - co to takiego?

Pod względem chemicznym ksylitol jest zaliczany do grupy alkoholi cukrowych. To naturalne substancje słodzące o obniżonej (w porównaniu do np. białego cukru) kaloryczności. Łączy je także fakt, że nie powodują one wzrostu poziomu glukozy we krwi. Z tego względu mogą po nie bez obaw sięgać osoby chorujące na cukrzycę i insulinooporność.

Ksylitol - cechy charakterystyczne

Ksylitol ma postać białego, krystalicznego proszku o słodkim smaku. W ustach pozostawia przyjemny, lekko miętowy posmak. Główną zaletą ksylitolu jest jego niska kaloryczność - dostarcza on do organizmu o 40% mniej kalorii niż tradycyjny cukier. Z tego względu chętnie sięgają po niego osoby na diecie redukcyjnej. Jego plusem jest także niski indeks glikemiczny i fakt, że jego metabolizm w organizmie zachodzi bez udziału insuliny.

Czy ksylitol jest zdrowy?

Zastąpienie białego cukru ksylitolem może przynieść dla naszego zdrowia szereg korzyści.
  • ksylitol pozytywnie wpływa na mikroflorę jamy ustnej
  • działa przeciwpróchniczo i przeciwbakteryjnie
  • wspomaga mineralizację kości poprzez zwiększenie wchłaniania wapnia
Jak korzystać z ksylitolu na co dzień? Ksylitol możesz stosować niemalże wszędzie tam, gdzie biały cukier. Możesz słodzić nim napoje (np. kawę czy herbatę), dodawać go do wypieków, deserów i domowych przetworów. Placek ze śliwkami słodzony ksylitolem
  • 200 g mąki pszennej • 5 jajek • 200 g ksylitolu • 200 g masła • 1 opakowania cukru waniliowego • 1 łyżeczki proszku do pieczenia • 400 g dojrzałych śliwek węgierek
Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Masło rozetrzyj na pulchną masę dodając po 1 żółtku (ręcznie lub przy użyciu miksera). Dodaj cukier z wanilią i ksylitol i dokładnie rozetrzyj do uzyskania jednolitej konsystencji. Utarte masło połącz z mąką i proszkiem do pieczenia. Powstałe ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzchu rozłóż wypestkowane i przekrojone na pół śliwki, lekko je dociskając. Ciasto piecz ok. 30 minut w temperaturze 240°C. Po wystudzeniu placek posyp cukrem pudrem lub nasionami sezamu.  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.