Jabłka to owoce jabłoni, w Polsce cieszą się niezwykłą popularnością. Cenione są za swoją różnorodność - obecnie w naszym kraju jest zarejestrowanych 71 różnych odmian, które różnią się między sobą konsystencją miąższu, kształtem, barwą i smakiem. Co ciekawe każdy rodzaj jabłka ma także inne wartości odżywcze, ze względu na różnice w poziomie ilości kwasów jabłkowych, cytrynowych i cukrów. Warto próbować nowych odmian, żeby znaleźć tę, która odpowiada nam najbardziej!
Dlaczego warto jeść jabłka?
Skórka jabłka zawiera bardzo dużo pektyny, która potrafi neutralizować szkodliwe substancje, ich spożywanie poleca się np. palaczom. Jej spożywanie może doprowadzić do obniżenia poziomu cholesterolu i poprawy perystaltyki jelit. Jeśli chcemy sobie dostarczyć dużo tego związku, musimy pamiętać o tym żeby nie pozbawiać jabłka skórki przed zjedzeniem! Oprócz pektyny, w jabłkach znajdziemy także dużo przeciwutleniaczy, błonnika oraz aż 30 witamin i minerałów, takich jak: witamina C, potas, fosfor, sód, wapń, żelazo i magnez.Ponadto te owoce cechuje bardzo niska kaloryczność. 100 gram to zaledwie 52 kalorie! Przyjmując, że średniej wielkości jabłko waży ok. 180 g, zjedzenie jabłka dostarczy nam 90 kalorii. Są sycące, więc pokochają je wszyscy na diecie odchudzającej.
Odmiany jabłek
Odmiany jabłek możemy podzielić według pory roku, na zimowe, letnie, jesienne. W Polsce najpopularniejsze są antonówki i renety. Ta pierwsza odmiana jest bardzo stara (wyhodowano ją prawdopodobnie w połowie XIX wieku) i pochodzi z Rosji, obecnie uprawia się ją także w innych krajach, na wschodzie i północy Europy.
Reneta z kolei to gatunek jabłoni domowej, jej nazwa pochodzi od francuskiego słowa reinette, co najpewniej oznacza królowa jabłek. Obydwa gatunki perfekcyjnie nadadzą się do szarlotki.Oprócz tego możemy wyróżnić jabłka deserowe - najlepsze do bezpośredniego zjedzenia, a także słodko kwaśne jabłka stołowe, które bardzo dobrze komponują się z różnymi rodzajami mięs i sałatek.
Co przyrządzić z jabłek?
Jabłka będą fantastyczną bazą deserów, takich jak klasyczna szarlotka czy kochane przez dzieci racuchy. Dobrze sprawdzą się także w surówce, np. takiej na bazie pora. Często dodaje się je również do zup celem nadania charakterystycznego, kwaśnego posmaku.
Bardziej wodniste odmiany możemy wykorzystać do przygotowania orzeźwiającego, letniego kompotu. To bardzo uniwersalne owoce, które mogą dodać przyrządzonym przez nas potrawom witamin!
Uwielbiam jabłka i dania z jabłkami!