Jak ułożyć jadłospis

Jak ułożyć jadłospis

Główną zaletą tego, że mamy ułożony jadłospis na najbliższy tydzień to nie tylko zdrowsze odżywianie się, ale też może przynieść nam oszczędność. Mniej żywności będziemy marnować, jak zaczniemy dobrze planować zakupy.

Rodzaje produktów

Powinniśmy zacząć od rodzaju dostępnych i lubianych przez nas produktów. Nie wszyscy lubimy te same dania. Dlatego wypiszmy sobie te ulubione, oraz produkty jakie się na nie składają. Zwróćmy uwagę gdzie zaopatrujemy się w poszczególne z nich. Warto kupować jak najwięcej tych, które pochodzą z naszych regionów. Mamy wtedy większą pewność, że są świeże i nie jest to ich kolejny „sezon”.

Bilans

Wśród produktów jakie zamierzamy używać powinna panować równowaga. Dla zdrowia powinny się tam znaleźć zarówno produkty z ziaren od kasz po makarony i pieczywo, najlepiej ziarniste. Kolejno mięsa, także ryby, najlepiej też najmniej przetworzone. Dziesięć razy mielone parówki omijajmy szerokim łukiem. Do tego nabiał oraz tłuszcze zarówno roślinne jak i zwierzęce. Wszystko powinno znaleźć się na naszym talerzu.

Jadłospis

Najlepiej układać sobie z wyprzedzeniem na tydzień. Na pewno w doborze dań pomoże nam lista ulubionych potraw. Niech to będą pozbierane propozycje od wszystkich domowników, aby nikt nie był „pokrzywdzony”. Wtedy też będzie nam łatwiej uzyskać pomoc od konkretnych osób.

Sezonowość

Duża część naszych produktów jest dostępna w określonej porze roku. Na tym też należy opierać swoje propozycje dań. Poza tym o każdej porze roku potrzebujemy innych produktów w zaspokojeniu potrzeb organizmu. Dlatego warto podzielić rok na 4 sezony jadłospisowe odpowiadające jego porom. Zimą będziemy mieli apetyt na bardziej tłuste potrawy. Za to podczas upalnego lata sprawdzi się bardziej nabiał w postaci maślanki czy jogurtu. Układając jadłospis należy brać nie tylko pod uwagę to co jest uważane za zdrowe. Nasz organizm nie jest przystosowany do jedzenia tylko jednego rodzaju produktów np. roślinnych. Dlatego dbajmy o dostarczanie mu tego co potrzebuje do zdrowego funkcjonowania. Poza tym starajmy się gotować w domu, najlepiej całą rodziną. Oprócz frajdy mamy też zdrowe jedzenie, a oszczędzone pieniądze przeznaczmy na coś innego.

1 thought on “Jak ułożyć jadłospis

  1. O jak ja mam z tym problem wiecznie. U mnie albo ktoś czegoś nie je, albo ja mam problem jak coś połączyć aby było smacznie i zdrowo. Nie wiem dlaczego wszystkim smakują tylko czipsy?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *