Kyslitol to obecnie jedna z najpopularniejszych substancji słodzących. Coraz więcej osób decyduje się na jego zakup w celu wyeliminowania ze swojej diety białego cukru. Sprawdźmy czym dokładnie jest ksylitol i co stoi za jego popularnością.
Z tego artykułu dowiesz się:
- czym dokładnie jest ksylitol
- jakie posiada właściwości
- jak używać ksylitolu w kuchni
- a także poznasz przepis na ciasto z użyciem ksylitolu
Ksylitol - co to takiego?
Pod względem chemicznym ksylitol jest zaliczany do grupy alkoholi cukrowych. To naturalne substancje słodzące o obniżonej (w porównaniu do np. białego cukru) kaloryczności. Łączy je także fakt, że nie powodują one wzrostu poziomu glukozy we krwi. Z tego względu mogą po nie bez obaw sięgać osoby chorujące na cukrzycę i insulinooporność.
Ksylitol - cechy charakterystyczne
Ksylitol ma postać białego, krystalicznego proszku o słodkim smaku. W ustach pozostawia przyjemny, lekko miętowy posmak. Główną zaletą ksylitolu jest jego niska kaloryczność - dostarcza on do organizmu o 40% mniej kalorii niż tradycyjny cukier. Z tego względu chętnie sięgają po niego osoby na diecie redukcyjnej. Jego plusem jest także niski indeks glikemiczny i fakt, że jego metabolizm w organizmie zachodzi bez udziału insuliny.
Czy ksylitol jest zdrowy?
Zastąpienie białego cukru ksylitolem może przynieść dla naszego zdrowia szereg korzyści.
- ksylitol pozytywnie wpływa na mikroflorę jamy ustnej
- działa przeciwpróchniczo i przeciwbakteryjnie
- wspomaga mineralizację kości poprzez zwiększenie wchłaniania wapnia
Jak korzystać z ksylitolu na co dzień?Ksylitol możesz stosować niemalże wszędzie tam, gdzie biały cukier. Możesz słodzić nim napoje (np. kawę czy herbatę), dodawać go do wypieków, deserów i domowych przetworów.Placek ze śliwkami słodzony ksylitolem
- 200 g mąki pszennej
• 5 jajek
• 200 g ksylitolu
• 200 g masła
• 1 opakowania cukru waniliowego
• 1 łyżeczki proszku do pieczenia
• 400 g dojrzałych śliwek węgierek
Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Masło rozetrzyj na pulchną masę dodając po 1 żółtku (ręcznie lub przy użyciu miksera). Dodaj cukier z wanilią i ksylitol i dokładnie rozetrzyj do uzyskania jednolitej konsystencji. Utarte masło połącz z mąką i proszkiem do pieczenia. Powstałe ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzchu rozłóż wypestkowane i przekrojone na pół śliwki, lekko je dociskając. Ciasto piecz ok. 30 minut w temperaturze 240°C. Po wystudzeniu placek posyp cukrem pudrem lub nasionami sezamu.