Moringa to liściaste drzewo, które rośnie w klimacie tropikalnym, uprawiana jest na terenach Azji i Afryki, z której pozyskuje się głównie olej. Jest on wykorzystywany zarówno w przemyśle kosmetycznym, jak i również spożywczym.
Nazwę tę można dostrzec np. w składzie kosmetyków do pielęgnacji włosów.
Oprócz tego moringa występuje pod postacią liści, korzenia oraz nasion/pestek. Moringa, ze względu na bardzo bogaty skład, nazywana jest "cudownym drzewem". Dzięki rosnącej wiedzy na jego temat możemy z moringi korzystać na wiele sposobów, m.in. w celu wspierania swego zdrowia. Co warto wiedzieć na temat moringi i jej leczniczych właściwości? W jakich przypadkach warto skorzystać z jej wsparcia?
Jakie zalety ma przyjmowanie moringi?
Ziarno moringi ma ogromną wartość, dzięki czemu świetnie sprawdza się i jako naturalny lek, i jako naturalny kosmetyk.
Roślina posiada w swoim składzie 92 substancji odżywczych, 46 antyoksydantów i liczne aminokwasy. Jest źródłem m.in. białka (zawiera go 17 razy więcej niż mleko), boru, potasu, magnezu, żelaza (zawiera go 25 razy więcej niż szpinak), cynku, a także witamin z kategorii A, B, C, E i K. Czyni ja to silnym środkiem antyzapalnym. Inne korzyści płynące ze stosowania moringi:
- Wspomaga wchłanianie witamin i składników mineralnych,
- Niweluje skurcze mięśni,
- Wspomaga regenerację po treningu,
- Pobudza mózg do działania,
- Niweluje stres oksydacyjny,
- Pomaga w budowaniu masy mięśniowej,
- Wpływa korzystnie na układ krążenia,
- Pomaga w gojeniu się ran,
- Pomaga w walce z anemią,
- Reguluje poziom glukozy we krwi,
- Wpływa korzystnie na jakość snu,
- Wykazuje działanie antynowotworowe.
W jaki sposób moringa jest wykorzystywana przez miłośników zdrowego stylu życia?
Najczęściej moringa przybiera postać herbaty, którą przyrządza się z liści tego tropikalnego drzewa. Nie brak też osób, które chętnie sięgają po owoce moringi, świetnie sprawdzające się jako dodatek do owocowych deserów.
Sięganie po takie dodatki pomoże nam zadbać o swą odporność oraz o lepszą pamięć, warto zatem korzystać z takiego wsparcia. Sproszkowana
moringa nieco przypomina w smaku chrzan, więc można zastosować ją zarówno jako przyprawę do dań głównych jak i również zielonego koktajlu. Jest ona rewelacyjnym źródłem błonnika oraz takich składników mineralnych, jak magnez oraz potas. Roślina ta jest jednocześnie bardzo dobrym źródłem witamin A oraz C, dzięki czemu kuracja z jej udziałem rewelacyjnie wpływa na naturalną odporność organizmu każdego z nas. Należy docenić też liście moringi, cenione ze względu na zawartość sporej ilości wapnia oraz fosforu.
Warto też pamiętać, że moringa to naturalny kosmetyk, z którego mocy coraz chętniej korzystają producenci kremów oraz balsamów do ciała. Dzięki nim można skuteczniej chronić się przed starzeniem, a jednocześnie dostarczać swej skórze tak cennych substancji, jak witamina A, znana z odżywczego wpływu na naszą skórę.