Olej rzepakowy – do smażenia i nie tylko!

Olej rzepakowy – do smażenia i nie tylko!

W ostatnich latach tłuszcze roślinne rządzą w kuchni. To właśnie one podkreślają smak potraw i dodają zdrowia. Wśród często wykorzystywanych tłuszczy wyróżnia się olej słonecznikowy, oliwę z oliwek, olej kokosowy czy niedoceniany olej rzepakowy. Niewiele osób wie, jak niezwykle cennym tłuszczem dla zdrowia jest olej wytwarzany z rzepaku. Warto już dziś przekonać się o jego cennych właściwościach i często stosować go w swojej kuchni!

Jakie właściwości posiada olej rzepakowy?

Olej rzepakowy to niekwestionowany lider, jeśli chodzi o wysoką zawartość naturalnych kwasów tłuszczowych. Ich spożycie jest koniecznością dla każdego człowieka, a wszystko dla zachowania zdrowia i odpowiedniego funkcjonowania organizmu, szczególnie układu nerwowego i układu krążenia. W swoim składzie posiada doskonały stosunek kwasów omega-3 do omega-6, który wynosi 2:1. Zawiera również najmniejsze ilości nasyconych kwasów tłuszczowych spośród innych tłuszczów, dzięki temu jest doskonałym składnikiem każdej diety. Poleca się jego spożywanie nie tylko dorosłym, ale również dzieciom i kobietom w ciąży. Warto wiedzieć, że olej rzepakowy w swoim składzie posiada również witaminę E i K oraz prowitaminę A. Trudno więc o odnalezienie drugiego ta wyjątkowego tłuszczu, który pozytywnie wpływa na zdrowie. Możliwość jego zastosowania w kuchni daje szerokie pole do popisu, dlatego już dziś, warto pomyśleć o jego zakupie.

Dlaczego olej rzepakowy?

Olej rzepakowy nie bez powodu określany jest złotem europejskich pól. W końcu w całej Europie produkuje się miliony ton rzepaku rocznie. Właśnie z niego wytwarza się olej, który trafia na nasze stoły. Służy przygotowaniu potraw mięsnych, roślinnych i deserów. Jest tani, ogólnodostępny jednak wciąż niedoceniany tak, jak inne tłuszcze. Właśnie dlatego powstała świetna kampania pod hasłem "Olej rzepakowy skarbem Europy". Jej celem jest uświadomienie ludzi, jak niezwykle cenny jest to rodzaj tłuszczu. Zastanawiając się jaki olej do smażenia wybrać, warto zerknąć na stronę całej akcji. Znajdziemy tam masę informacji o rzepaku i oleju, a także przepisy, wypowiedzi ekspertów odnośnie jego pozytywnego wpływu na zdrowie i skórę. Niewiele osób wie, że olej ten może być stosowany także na skórę, włosy i paznokcie w ramach pielęgnacji. To jeden z najwspanialszych tłuszczy roślinnych, dlatego warto pomyśleć nad jego włączeniem do swojej diety czy pielęgnacji.

Olej rzepakowy do smażenia - dlaczego jest tak dobry?

Olej rzepakowy rafinowany posiada doskonałą odporność na zmiany termiczne, które zachodzą podczas smażenia. Temperatura dymienia wynosi 242 stopnie Celsjusza, dlatego nadaje się do smażenia powierzchniowego i głębokiego. Za jego pomocą można z powodzeniem smażyć potrawy w panierce, frytki i wiele innych produktów. Dodatkowo posiada neutralny smak i zapach, dlatego nie zmienia walorów potraw. Warto wiedzieć, że olej rzepakowy doskonale odsącza się od potraw, dzięki czemu nie są tak kaloryczne. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy jak sterole czy witamina E są w stanie zabezpieczyć wszystkie cenne składniki oleju rzepakowego podczas smażenia. Z tym olejem można mieć pewność, że wszystkie potrawy będą smaczne i przede wszystkim zdrowe. Doceniajmy złoto europejskich pól, stawiając na olej rzepakowy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.