Owoce morza. Dlaczego warto uwzględnić w codziennej diecie?

Owoce morza. Dlaczego warto uwzględnić w codziennej diecie?

W naszym kraju społeczeństwo dzieli się na dwie grupy. Pierwsza nich nie jest w stanie bez wzdrygnięcia nawet przyglądać się owocom morza, druga natomiast, nie wyobraża sobie życia bez rarytasów w takiej postaci. Bez względu na wszystko frutti di mare to źródło niezwykle cennych wartości odżywczych. Odpowiednio przygotowane mogą być pysznym daniem lub zdrową przekąską. W pewnych regionach świata są podstawą żywieniową, w innych symbolem pewnego rodzaju luksusu. Co warto o nich wiedzieć i jak je przygotowywać, by zachwycać się niepowtarzalnym smakiem?

Najpopularniejsze owoce morza

Z całą pewnością do najpowszechniej stosowanych owoców morza zalicza się wszelkiego rodzaju małże oraz krewetki. Uważa się, że istnieje około dwudziestu tysięcy gatunków małży oraz przeszło dwa tysiące gatunków krewetek. Wybór jest wobec tego ogromny, co dla amatorów morskich rozmaitości jest  wielkim powodem do radości. W krajach śródziemnomorskich owoce morza są dostępne niemal w każdym sklepie i obowiązkowo w restauracjach. Ich cena również jest znacznie niższa niż w innych zakątkach Europy, gdzie połów owoców morza jest niemożliwy. Nie oznacza to jednak, że w Polsce nie można dostać takich rarytasów i samodzielnie przygotować danie na ich bazie. Gdzie szukać i jak przygotować?

Krewetki. Które najlepsze?

Wbrew pozorom dobre owoce morza można zakupić w coraz większej ilości marketów. Są mrożone, aczkolwiek nie jest to w żadnym wypadku wada. Krewetki zaliczają się do jednych z najzdrowszych owoców morza. Są bardzo dobrym źródłem wartościowego białka oraz istotnych minerałów. Pojawiają się w dietach wegetariańskich, ponieważ doskonale zastępują źródło białka. Są również bogate w szereg witamin z grupy B, a zatem są kwintesencją zdrowia, którą warto brać pod uwagę w swojej diecie. Do najbardziej rozchwytywanych należą krewetki królewskie (sprawdź na https://portside.pl/pl/p/Krewetki-Krolewskie-8-szt/42). Należą do największych krewetek, choć nie tylko gabaryty sprawiają, że są postrzegane jako najlepsze. Miłośnicy i znawcy jedzenia uważają, że zachwycają przede wszystkim soczystym mięsem i charakterystycznym delikatnym aromatem. Krewetki w takim wydaniu pięknie prezentują się na talerzu. Mogą być dodatkiem do sałatki lub głównym daniem. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie krewetek, choć do najbardziej znanych zalicza się podsmażenie na masełku z natką pietruszki oraz czosnkiem. Wiele osób decyduje się również na dodatek w postaci białego wina.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *