Pasta orzechowa w diecie fit, ketogenicznej oraz diecie sportowców

Pasta orzechowa w diecie fit, ketogenicznej oraz diecie sportowców

Pasta orzechowa zachwyca swoją aksamitną konsystencją, wszechstronnością zastosowań w kuchni, a także wyjątkowym, głębokim smakiem. Mimo tego, że masło orzechowe kojarzy nam się z wysoką zawartością tłuszczu, jest to dodatek, który z powodzeniem może być wykorzystywany jako element diety odchudzającej, diety fit, czy diety sportowców. Jego prozdrowotne właściwości, oraz wysoka zawartość białka i dobrego tłuszczu, sprawiają, że bez obaw możemy włączyć ten pyszny krem do codziennego menu i cieszyć się jego niepowtarzalnym smakiem.

Właściwości masła orzechowego 

Pasta orzechowa 100% z orzeszków arachidowych jest świetnym źródłem białka roślinnego, gdyż ma go aż 26g na 100g produktu. Z tego względu pasta orzechowa jest idealną propozycją dla wegan i wegetarian, którzy szczególnie powinni zadbać o podaż odpowiedniej ilości białka w diecie. Ponadto, pasta orzechowa jest bogata w błonnik, potas oraz witaminę E. Witamina ta zwana jest witaminą młodości, gdyż działa przeciwutleniająco oraz chroni organizm przed rozwojem różnego rodzaju chorób. Dodatkowo, dzięki neutralizowaniu wolnych rodników, pomaga ona utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Odpowiedni poziom witaminy E pozwala przeciwdziałać i zminimalizować ryzyko chorób układu krwionośnego. Z kolei błonnik zawarty w pastach orzechowych poprawia perystaltykę jelit oraz obniża poziom cukru we krwi.

Bogactwo magnezu

Pasta orzechowa zawiera również magnez, który wzmacnia organizm i dodaje energii oraz odgrywa niezwykle ważną rolę w procesach metabolicznych. Pierwiastek ten jest niezbędny w procesie odchudzania, gdyż korzystnie wpływa na proces redukcji tkanki tłuszczowej. Dietetycy rekomendują spożywanie pokarmów bogatych w magnez podczas odchudzania. Nie zachodzi wtedy konieczność dodatkowej suplementacji tym pierwiastkiem. Z odpowiedzią przychodzi tutaj pasta orzechowa, której jedna łyżka 100% pokrywa aż 12% dziennego zapotrzebowania na magnez.

Zdrowe, 100% masło orzechowe - wyjątkowy smak oraz wszechstronność zastosowania 

Masło orzechowe to wyrób spożywczy, wytwarzany z orzechów poddawanych prażeniu w temperaturze ponad 200 stopni. Obecnie w sprzedaży znaleźć można wiele naturalnych, zdrowych past orzechowych, do wyprodukowania których nie dodano cukru, soli, czy innych dodatków. Takie czyste, 100% pasty orzechowe są niezwykle pyszne, a ponadto zawierają całe bogactwo witamin oraz mikroelementów. Dzięki naturalnemu składowi oraz wysokiej jakości 100% pasty orzechowe mogą być składnikiem codziennego menu, który syci, dodaje energii oraz nadaje potrawom wyjątkowego smaku i aromatu. Masło orzechowe najczęściej produkowane jest z orzechów arachidowych. Jednakże rosnąca popularność past orzechowych, oraz diet ft i ketogenicznej, sprawiła, że obecnie w sprzedaży znajdziemy również inne pyszne pasty orzechowe, m.in. pastę z migdałów, nerkowców, czy pistacji. Każda z nich zachwyca wyjątkowym smakiem i z pewnością urozmaici codzienne menu.

Masło orzechowe - przepisy

Pasta orzechowa poszczyć się może wyjątkowym, głębokim smakiem oraz smakowitym aromatem, który z pewnością odmieni charakter niejednego dania. Masło orzechowe dodane do porannej owsianki nada jej aksamitnej, kremowej konsystencji oraz ciekawego smaku. Ponadto tak doprawiona owsianka syci na dużej i dodaje energii na resztę dnia. Kilka łyżek masła orzechowego dodanego do masy na pancake'y sprawi, ze zyskają one intrygujący, orzechowy smak. Pasta orzechowa podkreśli również smak bananowego smoothie i sprawi, że całość będzie sycąca oraz niezwykle pyszna.  Pasta z orzechów arachidowych może również, wraz z sosem sojowym oraz sokiem z cytryny, utworzyć aromatyczny sos o wyjątkowym smaku. Tak przygotowany sos można użyć do dań z azjatyckim twistem, np. makaronu sojowego z warzywami stir-fry.  Domowe wypieki i desery również wiele zyskają dzięki dodaniu do nich odrobiny dobrej jakości masła orzechowego. Dzięki przygotowaniu smakołyków w domu zyskamy pewność, że całość jest zdrowa oraz pełna wartościowych składników odżywczych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.