Zdrowa żywność jest obecnie w cenie. Jednak to, co widzimy na półkach nie zawsze jest tym czego oczekują klienci. Dlatego jeśli planujemy otwarcie takiego interesu musi się on czymś wyróżniać od tych dostępnych na każdym praktycznie rogu. Jak założyć sklep ze zdrową żywnością i skutecznie go rozwijać? Wszystkiego dowiesz się z naszego artykułu.
Jak założyć sklep ze zdrową żywnością i jakie produkty w nim sprzedawać?
Jeśli chodzi o zaopatrzenie sklepu, to należy zwrócić uwagę na to czego nie ma w okolicy. Nie wystarczy wypełnić półek suszonymi ziołami i czekać na klientów. Są to niszowe produkty, które kupuje się raz na jakiś czas.
Aby otworzyć funkcjonalny sklep z eko produktami, trzeba przede wszystkim interesować się zdrowym żywieniem. Bo inaczej jak założyć sklep ze zdrową żywnością? Właściciel musi umieć umiejętnie doradzić klientowi i rzeczowo ocenić jakość oferowanych produktów. Miłośnicy zdrowego żywienia niezwykle entuzjastycznie wymieniają się zdrowotnymi nowinkami i spostrzeżeniami. Zatem takie miejsce, jak sklep ze zdrowa żywnością, jest idealnym miejscem do obiegu informacji.
Dodatkowo, jeśli właściciel sklepu internetowego zna się na rzeczy i ma wystarczającą wiedzę na temat zdrowego odżywiania, to nie zacznie swoim klientom proponować zamiany zdrowej żywności na konwencjonalne zamienniki.
Każdy przedsiębiorca w branży ekologicznej powinien na bieżąco śledzić rozwój eko rynku, a co więcej regularnie pojawiać się na różnych targach oraz eko wydarzeniach.
Jak założyć sklep ze zdrową żywnością i ściągnąć do niego klientów?
Na pewno zastanawiasz się jak założyć sklep ze zdrową żywnością, aby klienci kupowali.
Po pierwsze
musimy zaopatrzyć sklep w produkty, które kupuje się co dzień. Nie mówię o pieczywie, ale akurat warzywa z upraw ekologicznych nie będzie raczej trudno zdobyć. I sprzedając je w swoim sklepie zapewnimy sobie codzienny dopływ klientów. A
przy okazji warto zatroszczyć się o dobrą ekspozycję suchych produktów, idealny do tego będzie ekspozytor kartonowy. Warzywa i owoce można ułożyć w skrzynkach drewnianych tworząc piramidę, gdzie najwyższe piętro jest na wysokości oczu.
Jak zdobyć producentów
Najlepiej wziąć dane z wykazu producentów z Bazy Gospodarstw Ekologicznych dostępnych na stronie każdego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Tam możemy nawet wybrać jakie dokładnie produkty nas interesują. Zazwyczaj większość dostaniemy w obrębie jednego powiatu. I nie tylko produkty roślinne, ale też zwierzęce jak sery, mleko, miód czy jaja.
W naszej gestii pozostaje tylko dopracować logistycznie dostarczanie towaru. Klient mogący sprawdzić skąd pochodzi sprzedawany przez nas seler czy jajka chętniej nam zaufa.
Jak założyć sklep ze zdrową żywnością i się dobrze zareklamować?
Nasi klienci będą musieli przyjść do sklepu.
Dlatego, aby ich ściągnąć warto zadbać o reklamę. W małych miejscowościach sprawdzi się plakat w uczęszczanym miejscu, czy nawet tradycyjne ulotki rozdawane do skrzynek po osiedlach. Za to w dużych miastach sprawa nie jest już taka prosta. Jeśli nasz sklep jest większy warto zorganizować w jego sąsiedztwie akcje promocyjną.
Wiele biznesów spożywczych korzysta z usług agencji btl w Warszawie czy Krakowie. Nie jest to zarezerwowane tylko dla wielkich marek.
Założenie sklepu ze zdrową żywnością nie jest trudne. Jednak aby ten interes prosperował musimy zaoferować klientom to czego nie dostaną w markecie. Również ceny powinny być adekwatne do zarobków naszych klientów. Mając swoich producentów łatwiej będzie nam udowodnić, że sprzedajemy produkt pełnowartościowy z polskich gospodarstw. Zawsze też możemy wykorzystać to w naszej reklamie sklepu.
Jak zakładając sklep ze zdrową żywnością poradzić sobie z wyborem lokalizacji?
Odpowiednia lokalizacja sklepu może okazać się kluczowa. Pamiętajmy, że żywność ekologiczna jest nieco droższa od tej, którą nabyć można w sklepie. Zatem
dobrym pomysłem bez wątpienia będzie ulokowanie sklepu w zamożnej, dość często uczęszczanej okolicy. Dobrze jakby na jednej ulicy nie było także żadnego innego sklepu ze zdrową żywnością. Bowiem dwa, albo trzy to trochę za dużo.
Świeże warzywa, pachnące owoce, wspaniały, chrupiący chleb, czy wędliny z niewielkich, regionalnych masarni – ot co ludzi ucieszy i sprawi, że z wielką przyjemnością będą wracać po te zdrowe, ekologiczne produkty. Coraz bardziej doceniamy jakość ekologicznej żywności, zatem taki pomysł na biznes bez wapienia się sprawdzi.